Cheesecake citronovo-zázvorový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 50 g
- Sodík 335 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 189.6 mg
- Draslík 212.5 mg
- Vláknina 4140 mg
- Vitamín A 4140 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme citronový žloutkový krém na ozdobení cheesecake. Čerstvě vymačkanou šťávu ze 3 citronů, 60 g másla a 100 g krupicového cukru vložíme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a šleháme, dokud se nerozpustí cukr. Pak misku odstavíme a necháme krém mírně vychladnout. Pak do něj přišleháme tři žloutky a citronovou kůru ze třech citronů a misku znovu postavíme nad vroucí vodu, mícháme, dokud krém nezhoustne, poté odstavíme a necháme úplně vychladnout.
-
2
Zázvorové sušenky můžeme rozmixovat, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy s rozehřátým máslem a smícháme. Vzniklý sušenkový základ natlačíme zadní stranou lžíce do otevírací kulaté dortové formy o průměru 23 cm, kterou vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Sušenková směs by na bocích měla sahat do výšky 3 - 4 cm tak, abychom do ní mohli dát náplň.
-
3
Připravíme náplň. Vodou přelijeme 6 plátků želatiny a necháme ji změknout. Ve velké míse ušleháme mascarpone, smetanový sýr a 100 g krupicového cukru, šleháme dokud není hmota krémová a světlá. Pak do ní přimícháme nadrobno nakrájený zázvor ( ze 4 kousků nakládaného zázvoru ).
-
4
120 ml vody a 60 ml zázvorového sirupu ( ze sklenice s nakládaným zázvorem ) dáme do žáruvzdorné misky kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Vymačkáme nadbytečnou tekutinu ze želatiny a želatinu vmícháme do teplého zázvorového sirupu. Mícháme, až do rozpuštění želatiny. Poté směs přecedíme do mísy s připraveným krémem, přitom odstraníme kousky želatiny, která se nerozpustila a zapracujeme. Přidáme smetanu ke šlehání a šleháme, dokud hmota nezhoustne a nebude hladká.
-
5
Hotovou náplň upravíme do formy s připraveným sušenkovým základem a uhladíme. Na alespoň tři hodiny, ideálně na celou noc cheesecake uložíme do chladničky.
-
6
Po důkladném vychlazení a před podáváním na povrch náplně naneseme lžičkou kopečky citronového žloutkového krému a rozetřeme je nožem do zajímavého vzoru.