Dort s karamelovými sušenými fíky
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 250 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr třtinový
- 250 g Smetana zakysaná 15%
- 140 g Cukr moučkový
- 380 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 12 ks Fíky sušené
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 35 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 161.7 mg
- Draslík 135.2 mg
- Vláknina 4961.8 mg
- Vitamín A 4961.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené fíky opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme tvrdé stopky a pokrájíme je podélně na poloviny. Dno dortové vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem.
-
2
Do hlubší pánve dáme máslo, třtinový a moučkový cukr a šťávu z jednoho citrónu. Směs promícháme a pomalu ji zahříváme do doby, až cukr zkaramelizuje. Do karamelu přimícháme pokrájené fíky, omytou menší snítku čerstvého rozmarýnu a za stálého míchání směs pomalu vaříme do doby, až fíky změknou (asi (10 minut). Rozmarýn vyjmeme, směs opatrně vyklopíme na dno formy a rovnoměrně ji rozetřeme. Troubu si předehřejeme na 180°C.
-
3
Připravíme těsto: v míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, do ní postupně zašleháme celá vejce a zakysanou smetanu. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, mletým zázvorem a skořici. Mouku pak postupně zamícháme do máslového krému. Vzniklé těsto nalijeme na karamelovou vrstvu, formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu dozlatova. Povrch těsta po 30 minutách můžeme zakrýt pečícím papírem. Upečený dort necháme asi 5 minut vychladnout, poté ho opatrně překlopíme na servírovací mísu. Karamelová vrsta s fíky tak bude tvořit povrch dortu. Když dort úplně vychladne, nakrájíme porce a servírujeme.