Dýňové birjání
Suroviny
- 500 g Cibule
- 175 g Máslo čerstvé
- 450 g Rýže Basmati
- 100 g Zázvor
- 175 ml Řecký jogurt
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Kardamom
- 2 kávová lžička Garam masala
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 kávová lžička Hřebíček
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Muškátový květ
- 3 ks Dýně
- 3 ks Limetka
- 3 ks Skořice celá
- 2 špetka Šafrán
- 8 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 18 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 23.6 mg
- Draslík 3257 mg
- Vláknina 27487.2 mg
- Vitamín A 27487.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 95.6 mg
- Vitamín E 9.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát.
-
2
Rýži uvaříme podle návodu.
-
3
Cibuli nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na 100 g oleje.
-
4
Česnek a zázvor dáme do mixéru a spolu se dvěma lžícemi vody rozmixujeme na pastu. Přidáme k cibuli a smažíme ještě 3 minuty. Přidáme všechno koření, sůl, pepř, nasekanou chilli papričku a šťávu z limetek.
-
5
Použijeme 3 dýně, každou o váze asi 1 kg. Těm seřízneme vršky a vydlabeme semínka. Do dýní rozdělíme připravenou cibulovou směs, přiklopíme vršky a pečeme 75 minut na 200 °C.
-
6
Po vychlazení z dýní odebereme cibulovou směs a dáme ji do hrnce. Vmícháme k ní řecký jogurt, většinu nasekané máty a rýži. Ohřejeme a vrátíme do dýní. Nahoru rozdělíme zbylé máslo a zalijeme šafránovou vodou. Opět přiklopíme vršky z dýní a pečeme 1 hodinu na 160 °C.
-
7
Podáváme celé dýně.