Dýňové birjání

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Cibule
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 450 g Rýže Basmati
  • 100 g Zázvor
  • 175 ml Řecký jogurt
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 kávová lžička Kardamom
  • 2 kávová lžička Garam masala
  • 1 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 1 kávová lžička Hřebíček
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Muškátový květ
  • 3 ks Dýně
  • 3 ks Limetka
  • 3 ks Skořice celá
  • 2 špetka Šafrán
  • 8 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 532 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 100 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 94 g
  • Cholesterol 23.6 mg
  • Draslík 3257 mg
  • Vláknina 27487.2 mg
  • Vitamín A 27487.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 95.6 mg
  • Vitamín E 9.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát.

  • 2

    Rýži uvaříme podle návodu.

  • 3

    Cibuli nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na 100 g oleje.

  • 4

    Česnek a zázvor dáme do mixéru a spolu se dvěma lžícemi vody rozmixujeme na pastu. Přidáme k cibuli a smažíme ještě 3 minuty. Přidáme všechno koření, sůl, pepř, nasekanou chilli papričku a šťávu z limetek.

  • 5

    Použijeme 3 dýně, každou o váze asi 1 kg. Těm seřízneme vršky a vydlabeme semínka. Do dýní rozdělíme připravenou cibulovou směs, přiklopíme vršky a pečeme 75 minut na 200 °C.

  • 6

    Po vychlazení z dýní odebereme cibulovou směs a dáme ji do hrnce. Vmícháme k ní řecký jogurt, většinu nasekané máty a rýži. Ohřejeme a vrátíme do dýní. Nahoru rozdělíme zbylé máslo a zalijeme šafránovou vodou. Opět přiklopíme vršky z dýní a pečeme 1 hodinu na 160 °C.

  • 7

    Podáváme celé dýně.

Komentáře k receptu