Jogurtový křehký koláč s letními jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 220 g Máslo
  • 170 g Jogurt bílý
  • 30 g Máslo
  • 50 g Cukr třtinový
  • 900 g Jablka
  • 70 g Ostružiny
  • 60 g Maliny
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Hřebíček
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1.5 polévková lžíce Máslo
  • 1.5 polévková lžíce Cukr moučka
  • 0.5 polévková lžíce Skořicový cukr
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 709 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 31 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 65.4 mg
  • Draslík 251 mg
  • Vláknina 10632.5 mg
  • Vitamín A 10632.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si nejdříve těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, cukr, na kostky pokrájené máslo a žloutek. Pomocí prstů vše smícháme tak, že uděláme jemnou drobenku. Postupně do drobenky zamícháme bílý jogurt. Těsto vypracujeme, až bude hladké a vláčné. Pokud se bude hodně lepit, můžeme přidat trošku mouky (1-2 lžíce). Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 20 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Ostružiny a maliny propláchneme v sítu vodou a necháme je okapat. Zralá letní jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na plátky. V kastrólu rozpustíme máslo, přimícháme třtinový cukr, který nám začne po 2-3 minutách karamelizovat. Hned na tekutý karamel dáme pokrájená jablka, skořicový cukr, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, hřebíček a vše promícháme. Snížíme teplotu a jablka budeme pod poklicí dusit přibližně 5-7 minut. Poté jablka odstavíme z plotny a vyjmeme z nich hřebíček. Ostružiny (pokud jsou velké) rozkrojíme na poloviny a zlehka je přimícháme spolu s malinami k podušeným jablkům.

  • 3

    Těsto si rozdělíme na dvě stejné části, každou vyválíme na placku o 1-2 cm větší než je dno dortové formy. Formu vytřeme máslem a vyložíme jednou plackou těsta. Na ni rozložíme ovocnou směs tak, že nám zbyde prázdný 2cm okraj. Pak opatrně položíme druhou placku těsta, prsty okraje obou placek k sobě dobře přitiskneme, aby jablka nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 180°C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a koláč dopékáme ještě 5-7 minut dozlatova.

  • 4

    Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu