Jogurtový křehký koláč s letními jablky
Suroviny
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 220 g Máslo
- 170 g Jogurt bílý
- 30 g Máslo
- 50 g Cukr třtinový
- 900 g Jablka
- 70 g Ostružiny
- 60 g Maliny
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Hřebíček
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1.5 polévková lžíce Máslo
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučka
- 0.5 polévková lžíce Skořicový cukr
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 709 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 3 g
- Sodík 31 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 65.4 mg
- Draslík 251 mg
- Vláknina 10632.5 mg
- Vitamín A 10632.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nejdříve těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, cukr, na kostky pokrájené máslo a žloutek. Pomocí prstů vše smícháme tak, že uděláme jemnou drobenku. Postupně do drobenky zamícháme bílý jogurt. Těsto vypracujeme, až bude hladké a vláčné. Pokud se bude hodně lepit, můžeme přidat trošku mouky (1-2 lžíce). Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 20 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Ostružiny a maliny propláchneme v sítu vodou a necháme je okapat. Zralá letní jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na plátky. V kastrólu rozpustíme máslo, přimícháme třtinový cukr, který nám začne po 2-3 minutách karamelizovat. Hned na tekutý karamel dáme pokrájená jablka, skořicový cukr, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, hřebíček a vše promícháme. Snížíme teplotu a jablka budeme pod poklicí dusit přibližně 5-7 minut. Poté jablka odstavíme z plotny a vyjmeme z nich hřebíček. Ostružiny (pokud jsou velké) rozkrojíme na poloviny a zlehka je přimícháme spolu s malinami k podušeným jablkům.
-
3
Těsto si rozdělíme na dvě stejné části, každou vyválíme na placku o 1-2 cm větší než je dno dortové formy. Formu vytřeme máslem a vyložíme jednou plackou těsta. Na ni rozložíme ovocnou směs tak, že nám zbyde prázdný 2cm okraj. Pak opatrně položíme druhou placku těsta, prsty okraje obou placek k sobě dobře přitiskneme, aby jablka nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 180°C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a koláč dopékáme ještě 5-7 minut dozlatova.
-
4
Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.