Třešňový dezert na vidličku
Suroviny
- 450 g Třešně
- 50 g Máslo
- 100 g Cukr krupice
- 100 g Máslo
- 50 g Mouka polohrubá
- 250 ml Acidofilní mléko
- 1 kávová lžička Vanilkový cukr
- 1 kávová lžička Vanilkový cukr
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.5 polévková lžíce Máslo
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 6 g
- Sodík 75 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 147.2 mg
- Draslík 190.1 mg
- Vláknina 2836.8 mg
- Vitamín A 2836.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1509.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté třešně necháme okapat. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu vyhřejeme na 200°C.
-
2
V misce připravíme drobenku: pomocí prstů promícháme na kostičky pokrájené máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a hrubou moukou tak, že spojené ingredience nám vytvoří drobenku. Vajíčka rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Třešně vypeckujeme a odložíme.
-
3
V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Nakonec do pěny postupně zašleháme husté zakysané acidofilní mléko. Přisypeme prosátou polohrubou mouku a důkladně vše zamícháme. Vznikne hladké tužší těsto. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
-
4
Do vymazané formy nalijeme necelou polovinu těsta, na něj rozložíme třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Těsto posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme přibližně 35-40 minut dozlatova. Ke konci pečení můžeme formu s těstem zakrýt pečícím papírem. Než koláč vytáhneme z trouby, párátkem nebo špejlí zkontrolujeme, jestli je těsto propečené - nesmí se lepit.
-
5
Tento dezert necháme chvilku vychladnou. Servírujeme na dezertní talířky s vidličkou ještě teplý, můžeme ho podávat i vychladlý.