Ovocný koláč s ricottou
Suroviny
- 125 g Mouka polohrubá
- 70 g Máslo čerstvé
- 100 g Tvaroh měkký
- 200 g Ricotta
- 200 g Jahody
- 100 g Borůvky
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Želatina v prášku
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Hrách
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 324 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 16 g
- Sodík 6 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 137.4 mg
- Draslík 54.3 mg
- Vláknina 2863 mg
- Vitamín A 2863 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 °C. Jahody nakrájíme na kousky a spolu s borůvkami opláchneme a necháme okapat. Formu vytřeme máslem.
-
2
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky a nakrájíme 60 g másla. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
-
3
Na vále rozválíme placku, vložíme do formy, vytvarujeme, na těsto položíme pečicí papír a poklademe sušeným hrachem. Těsto necháme asi 20 minut v chladu. Poté pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut. Z těsta odstraníme hrách i papír a pečeme dalších 5 minut.
-
4
Upečený koláč nechám vychladnout na mřížce, poté opatrně vyklopíme z formy a položíme na mísu.
-
5
V míse utřeme tvaroh s ricottou, pomerančovou kůrou a tekutým medem.
-
6
Na dno koláče vlijeme tvarohovou náplň, tu poklademe ovocem a potřeme želatinou, kterou jsme připravili podle návodu na sáčku.