Pikantní dezert s hruškami a mandlovým krémem
Suroviny
- 40 g Džem broskvový
- 20 g Džem brusinkový
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Máslo
- 100 g Mandle mleté
- 70 g Máslo
- 12 g Máslo
- 1 kávová lžička Koňak
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 kávová lžička Tresť mandlová
- 3 ks Hrušky
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Kypřící prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 511 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 11 g
- Sodík 27 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 40.9 mg
- Draslík 178.7 mg
- Vláknina 5920.2 mg
- Vitamín A 5920.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, 2 špetky prášku do pečiva, lžičku cukru a na kostičky pokrájené změklé máslo. Vše vařečkou promícháme, postupně přidáme 50 - 100 ml vody (po lžicích) a těsto důkladně pomocí rukou zpracujeme tak, aby se nám nelepilo. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny odpočinout do ledničky.
-
2
Připravíme mandlový krém: do vyšší nádoby nasypeme mleté mandle, přidáme mandlový extrakt a cukr. Vařečkou vše promícháme, přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo a tyčovým mixérem směs krátce rozmixujeme. Z 1 bílku si vyšleháme tuhý sníh. Do rozmixované směsi postupně zapracujeme 1 celé vajíčko a nakonec sníh z bílku.
-
3
Troubu si předehřejeme na 190°C. Vyšší koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Omyté a osušené hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citrónovou šťávou z jednoho citrónu.
-
4
Formu vyložíme těstem, pokryjeme ho krémem a ozdobíme plátkami hrušek. Plátky na krém klademe nejdříve jeden za druhým do tvaru kříže a napříč přes kříž poklademe ještě jednu řadu. Takto nám plátky hrušek rozdělí koláč na 6 dílů.
-
5
Koláč pečeme přibližně 50-55 minut dozlatova, pak ho necháme vychladnout. V kastrólku rozmícháme broskvový a brusinkový džem. Při mírné teplotě džem rozpustíme, nakonec do něj přimícháme 1 lžičku koňaku. Upečený a vychladlý koláč přelijeme mírně teplým džemem, nakrájíme a podáváme.