Iowská krůta s nádivkou z nakládané kukuřice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 933 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 29 g
- Sodík 661 mg
- Bílkoviny 142 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 456.8 mg
- Draslík 1952.2 mg
- Vláknina 4244.7 mg
- Vitamín A 4244.7 mg
- Vitamín B6 3.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do nádivky rozkrájíme rohlík na kostičky, které vsypeme do misky, v níž jsme rozšlehali vejce. Scedíme nakládanou sladkou kukuřici, nálev uchováme. Dále z velkého jablka vykrojíme jádřinec a dužinu pokrájíme na kostičky. Kukuřici a jablko přimícháme k namočenému rohlíku, osolíme, okořeníme pepřem a sušenou majoránkou. Nádivku dobře promícháme a necháme 20 minut rozležet.
-
2
Střední krůtu omyjeme, osušíme, potom ji uvnitř i na povrchu osolíme, opepříme a naplníme nádivkou. Dutinu uzavřeme jehlicí, krůtu svážeme potravinářským provázkem a uložíme na pekáč. Poté ji potřeme rostlinným olejem, podlijeme nálevem z kukuřice a pekáč vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
-
3
Při této teplotě pečeme 2¾ - 3 hodiny do zlatohněda. Přitom průběžně poléváme výpekem, je-li třeba, doplníme ho horkým drůbežím vývarem nebo vodou.
-
4
Když je krůta upečená, vyndáme ji z pekáče a naporcujeme, šťávu trochu zjemníme máslem, které necháme rozpustit.
-
5
Krůtu upravíme na talíře a porce přelijeme šťávou.