Řecké citronové kuře s celerem a mrkví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer řapíkatý
  • 150 ml Zeleninový vývar
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Kuřecí stehna
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bageta
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Citrony
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.26 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 796 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1177 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 166 mg
  • Draslík 706.7 mg
  • Vláknina 16576.2 mg
  • Vitamín A 16576.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čtyři očištěná kuřecí stehna rozdělíme (každé na 2 části) a osolíme. Ostrým nožem seřízneme kůru z jednoho citronu, rozkrájíme ji nadrobno, vložíme do misky, vymačkáme k ní citronovou šťávu a vše odložíme. Druhý citron nakrájíme na tenké plátky, zbavíme jader a rozčtvrtíme. Oloupanou cibuli krájíme na kostičky, očištěnou mrkev a řapíkatý celer napříč na tenké plátky.

  • 2

    Stehenní porce kuřete opečeme při vyšší teplotě na olivovém oleji po všech stranách, celkem 12 - 14 minut, poté je přeložíme na mísu. Na pánvi nejprve asi půl minuty opékáme nakrájený citron, následně snížíme teplotu, přidáme cibuli i mrkev s celerem a 5 minut restujeme. Kuře vrátíme na pánev, přidáme citronovou kůru se šťávou, podle chuti přisolíme, okořeníme mletým cayenským pepřem, zalijeme zeleninovým vývarem.

  • 3

    Pánev zakryjeme poklicí a na mírném ohni zvolna dusíme 30 minut. Mezitím nasekáme zelenou petrželku a na plátky rozkrájíme bagetu. Ke konci dušení petrželku přidáme do šťávy, zamícháme máslo, odstavíme z ohně a máslo necháme jen rozpustit. Kuřecí stehna podáváme přelitá šťávou a s krájenou bagetou.

Komentáře k receptu