Řecké citronové kuře s celerem a mrkví
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 796 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1177 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 166 mg
- Draslík 706.7 mg
- Vláknina 16576.2 mg
- Vitamín A 16576.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čtyři očištěná kuřecí stehna rozdělíme (každé na 2 části) a osolíme. Ostrým nožem seřízneme kůru z jednoho citronu, rozkrájíme ji nadrobno, vložíme do misky, vymačkáme k ní citronovou šťávu a vše odložíme. Druhý citron nakrájíme na tenké plátky, zbavíme jader a rozčtvrtíme. Oloupanou cibuli krájíme na kostičky, očištěnou mrkev a řapíkatý celer napříč na tenké plátky.
-
2
Stehenní porce kuřete opečeme při vyšší teplotě na olivovém oleji po všech stranách, celkem 12 - 14 minut, poté je přeložíme na mísu. Na pánvi nejprve asi půl minuty opékáme nakrájený citron, následně snížíme teplotu, přidáme cibuli i mrkev s celerem a 5 minut restujeme. Kuře vrátíme na pánev, přidáme citronovou kůru se šťávou, podle chuti přisolíme, okořeníme mletým cayenským pepřem, zalijeme zeleninovým vývarem.
-
3
Pánev zakryjeme poklicí a na mírném ohni zvolna dusíme 30 minut. Mezitím nasekáme zelenou petrželku a na plátky rozkrájíme bagetu. Ke konci dušení petrželku přidáme do šťávy, zamícháme máslo, odstavíme z ohně a máslo necháme jen rozpustit. Kuřecí stehna podáváme přelitá šťávou a s krájenou bagetou.