Jamajské kuře v kokosu
Suroviny
- 200 g Kokos strouhaný
- 100 ml Rum
- 21.42 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý mletý
- 3 ks Limetka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Mango
- 2 stroužek Česnek
- 1.4 kg Kuře
- 2 polévková lžíce Džus mangový
- 7 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1245 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 81 g
- Sodík 579 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 385.2 mg
- Draslík 853.2 mg
- Vláknina 5055 mg
- Vitamín A 5055 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.9 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme marinádu. Oloupaný česnek utřeme s polovinou lžičky soli a v míse ho promícháme se šťávou z 1 limetky, mangovým nebo broskvovým džusem a tmavým jamajským rumem.
-
2
Větší kuře očistíme, rozpůlíme, odsekneme páteř, vykostíme a dále rozdělíme na 8 porcí, které mírně naklepeme. Porce vložíme do marinády, promícháme, aby se marináda dostala všude k masu, a na hodinu uložíme do chladničky. V době marinování maso dvakrát obrátíme.
-
3
V jedné mělké misce smícháme 4 lžíce hladké mouky se lžičkou soli a bílým pepřem, ve druhé smícháme 3 lžíce mouky se strouhaným kokosem a ve třetí misce ušleháme 2 vejce se 2 lžícemi arašídového oleje.
-
4
Ve velké pánvi rozehřejeme zbytek oleje. Porce kuřete vyndáme z marinády, obalíme v osolené mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v mouce s kokosem. Smažíme na středním plameni dozlatova asi 8 minut, aby se maso propeklo. Nesmíme smažit zprudka, kokos by rychle zhnědl a připálil by se. Osmažené porce uložíme na pečicím papíře do zahřáté trouby, aby zůstaly teplé.
-
5
Mango oloupeme a se zbývajícími limetkami nakrájíme na tenké plátky. Na každý jídelní talíř položíme 2 řízky, obložíme ovocem a podáváme.