Trinidadské kuře po kreolsku
Suroviny
- 1200 g Kuře
- 200 g Celer řapíkatý
- 100 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Tabasco
- 3 ks Cibulka jarní
- 2 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Ananas
- 1 ks Banány
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Koriandr
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 883 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 56 g
- Sodík 454 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 240 mg
- Draslík 1092.4 mg
- Vláknina 5118.1 mg
- Vitamín A 5118.1 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Středně velké kuře opláchneme studenou vodou, osušíme ho a rozdělíme na 8 dílů. Porce osolíme, opepříme a potřeme čerstvou citronovou šťávou a necháme chvíli odležet.
-
2
Očistíme 4 řapíky celeru, několik lístků odložíme stranou a spodní část nakrájíme na centimetrové dílky, jarní cibulky a chilli papričky nasekáme napříč. Ananas přepůlíme, jednu půlku okrájíme ze slupky a rozdělíme na čtvrtky, vyřízneme dřevnatý střed a nakrájíme na tenké plátky. V misce rozmačkáme vyzrálý banán.
-
3
Ve velké pánvi rozpustíme máslo a na něm ne příliš zprudka opečeme na každé straně 5 minut porce kuřete. Opečené maso přendáme na mísu a v pánvi poté opékáme celer s cibulkou a ananasem. Po 5 minutách přidáme rozmačkaný banán, opečené kuřecí maso a tabasco, přilijeme horký drůbeží vývar, zakryjeme poklicí a 20 minut dusíme.
-
4
Mezitím z několika větviček koriandru otrháme lístky, několik odložíme a zbytek nasekáme. Když je kuře měkké, nasekaný koriandr k němu přimícháme a pánev stáhneme z ohně.
-
5
Porce na talířích ozdobíme celerovými a koriandrovými lístky.