Karbanátky z hovězího masa ve švestkové marinádě
Suroviny
- 150 g Džem švestkový
- 60 g Cukr krupice
- 70 g Strouhanka
- 30 ml Voda pitná
- 60 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Mouka kukuřičná
- 0.25 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Anýz
- 1 kg Hovězí maso mleté
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Worcester
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 13 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 155 mg
- Draslík 933.5 mg
- Vláknina 1846.8 mg
- Vitamín A 1846.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme mleté hovězí maso, jemně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, kmín, strouhanku, vodu a vypracujeme kompaktní hmotu. Směs pod fólií necháme v chladničce zhruba 1 hodinu.
-
2
Ze směsi tvarujeme karbanátky, které potřeme švestkovou marinádou. Vložíme na plech s pečicím papírem a grilujeme na grilu, který jsme předehřáli na vysokou teplotu, z každé strany zhruba 7 minut. Během grilování karbanátky otáčíme a potíráme marinádou.
-
3
Na švestkovou marinádu smícháme v rendlíku švestkový džem, cukr, worcester citronovou šťávu, drobně pokrájenou chilli papričku bez semínek, sůl a anýzovou hvězdičku. Ve vodě rozmícháme kukuřičnou mouku. Švestkovou směs za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 4 minuty, poté přilijeme vodu s moukou a opět mícháme a vaříme zhruba 4 minuty.