Telecí řízky se sušeným ovocem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Pórek
- 60 g Meruňky sušené
- 60 g Švestky sušené
- 60 g Hrozinky
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Solamyl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Bobkový list
- 0.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Telecí kýta
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 87 g
- Sodík 393 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 232.5 mg
- Draslík 1188.8 mg
- Vláknina 4742.9 mg
- Vitamín A 4742.9 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kýtu očistíme, nasolíme, opepříme a obalíme v mouce. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Zbylé ovoce propláchneme horkou vodou a necháme okapat.
-
2
Maso v pekáči osmažíme na másle ze všech stran, přidáme k němu zeleninu, bobkové listy, podlijeme vývarem a v předehřáté troubě pečeme pod poklicí. Během pečení maso otáčíme a je-li třeba, přilijeme vodu. Po hodině k masu přidáme sušené ovoce a dusíme další hodinu.
-
3
Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Z výpeku odstraníme bobkové listy, zašleháme ve smetaně rozmíchaný škrob a za stálého míchání provaříme.
-
4
Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou s ovocem.