Pečená husa s jablky a švestkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1062 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 85 g
- Sodík 552 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 200 mg
- Draslík 1100 mg
- Vláknina 7573.8 mg
- Vitamín A 7573.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře očištěnou husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ji jak zevnitř, tak zvenku čistou utěrkou. Hlavu s krkem a křídly odřežeme a odložíme je (např. na polévku). Jablka omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a oloupeme je. Omyjeme sušené švestky (bez pecek). Celou husu osolíme, posypeme kmínem, pepřem, vnitřek husy naplníme jablky i švestkami, husu zašijeme a stehna provázkem stáhneme k biskupu.
-
2
Husu dáme na pekáč, podlijeme ji vodou, zakryjeme víkem a v předehřáté troubě na 100°C pečeme minimálně 2 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 120°C a pečeme další 2 hodiny. Během pečení husu polejeme výpekem a otáčíme ji. Asi 30-35 minut před dopečením, sundáme z pekáče víko, husu potřeme medem, zvýšíme teplotu trouby na 180°C a pečeme ji do zlatohněda.
-
3
Upečenou husu vyjmeme, rozvážeme nohy, vypářeme nitě a husu naporcujeme. Z výpeku slijeme sádlo. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu s několika lžícemi šťávy (výpeku), poté zamícháme do zbylého výpeku a krátce, 1 minutu povaříme. Šťávu dochutíme solí a pepřem. Omytý pomerenč osušíme a nakrájíme na plátky.
-
4
Porce husy na talířích polijeme šťávou, ozdobíme plátky pomerenče a servírujeme.