Pečená husa s jablky a švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 325 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 200 g Švestky sušené
  • 2000 g Husa domácí
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Pomeranče
  • 4.5 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1062 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 85 g
  • Sodík 552 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 200 mg
  • Draslík 1100 mg
  • Vláknina 7573.8 mg
  • Vitamín A 7573.8 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0.2 mg
  • Vitamín C 27 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře očištěnou husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ji jak zevnitř, tak zvenku čistou utěrkou. Hlavu s krkem a křídly odřežeme a odložíme je (např. na polévku). Jablka omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a oloupeme je. Omyjeme sušené švestky (bez pecek). Celou husu osolíme, posypeme kmínem, pepřem, vnitřek husy naplníme jablky i švestkami, husu zašijeme a stehna provázkem stáhneme k biskupu.

  • 2

    Husu dáme na pekáč, podlijeme ji vodou, zakryjeme víkem a v předehřáté troubě na 100°C pečeme minimálně 2 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 120°C a pečeme další 2 hodiny. Během pečení husu polejeme výpekem a otáčíme ji. Asi 30-35 minut před dopečením, sundáme z pekáče víko, husu potřeme medem, zvýšíme teplotu trouby na 180°C a pečeme ji do zlatohněda.

  • 3

    Upečenou husu vyjmeme, rozvážeme nohy, vypářeme nitě a husu naporcujeme. Z výpeku slijeme sádlo. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu s několika lžícemi šťávy (výpeku), poté zamícháme do zbylého výpeku a krátce, 1 minutu povaříme. Šťávu dochutíme solí a pepřem. Omytý pomerenč osušíme a nakrájíme na plátky.

  • 4

    Porce husy na talířích polijeme šťávou, ozdobíme plátky pomerenče a servírujeme.

Komentáře k receptu