Uzbecká šavlja se sušenými meruňkami
Suroviny
- 300 g Meruňky sušené
- 300 g Mrkev kořen
- 600 g Rýže loupaná
- 1100 ml Voda pitná
- 200 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 917 kcal
- Sacharidy 188 g
- Tuky 184 g
- Sodík 173 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 182 g
- Cholesterol 26.5 mg
- Draslík 1364.5 mg
- Vláknina 29706 mg
- Vitamín A 29706 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve do 500 ml vlažné vody namočíme opláchnuté sušené meruňky. Po 20 minutách je scedíme a překrájíme na poloviny. Na silná kolečka nakrájíme cibuli, na kolečka mrkev, na čtvrtky rajčata a nasekáme pažitku.
-
2
V kastrolu na rozpuštěném másle opečeme cibuli s mrkví, ke směsi přidáme rajčata, pažitku, sůl, sladkou papriku, celý pepř a zalijeme 600 ml horké vody. Uvedeme do varu a přidáme překrájené meruňky. Přisypeme rýži, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Během dušení šavlju 2x promícháme dřevěnou vařečkou. Jestliže se voda vyvaří dřív, než jsou všechny součásti měkké, můžeme dolít trochu vařící vody.
-
3
Hotovou šavlju necháme ještě pod pokličkou 15 minut dojít, pak ji servírujeme přelitou zakysanou smetanou.