Kmínový chléb s třtinovým cukrem
Suroviny
- 180 g Cukr třtinový
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 65 g Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kmín mletý
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Kandovaná citronová kůra
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 308 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 5 g
- Sodík 46 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 95.5 mg
- Draslík 885.5 mg
- Vláknina 3396.3 mg
- Vitamín A 3396.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava na pečení: formu, ve které budeme chléb péct (nejlépe je použít formu na biskupský chlebíček) vymažeme lžicí másla,
-
2
dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C.
-
3
Těsto: kandovanou citrónovou kůru nakrájíme na proužky. Změklé máslo a třtinový cukr vyšleháme do pěny. Celá vejce rozšleháme se 6 lžícemi másla a postupně mléčný roztok vmícháváme do máslové pěny. Do vzniklé hmoty nakonec opatrně vmícháváme po částech mouku s kypřícímm práškem do pečiva a mletý kmín s nastrouhanou citrónvou kůrou. Těsto rozetřeme do připravené formy, pečeme asi 20 minut. Po této době chléb z trouby vyjmeme a na povrch poloupečeného chleba rozložíme kandovanou citrónovou kůru, chléb potom ještě dopékáme dalších 40 minut. Zda je chléb již upečený, vyzkoušíme ke konci pečicí doby zapíchutím špejle. Když je těsto upečené, špejle je čistá a suchá. Hotový chléb po dopečení necháme asi 10 minut ve formě, teprve potom ho vyklopíme na děrovanou podložku, na které ho vystydnout úplně. Tento chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíčky, poslouží jako pohoštění.