Koláč se zapečeným ovocem a s piniemi
Suroviny
- 25 g Oříšky piniové
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Kukuřičná krupice T 600
- 230 g Meruňky sušené
- 2.2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Šťáva citrónová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 16 g
- Sodík 24 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 79.3 mg
- Draslík 430.6 mg
- Vláknina 6191.2 mg
- Vitamín A 6191.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava na pečení: dortovou formu vymažeme lžící másla a dno formy vyložíme pečícím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
-
2
Těsto: piniové oříšky nasekáme na drobno. Do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a kukuřičnou krupici. Změklé máslo s cukrem a se dvěma lžícemi mléka důkladně promícháme, přidáme citrónovou šťávu, strouhanou citrónovou kůru a vsypeme do směsi sušené ovoce. Roztok důkladně promícháme, poté do něj opatrně vmícháváme mouky s kypřícím práškem do pečiva. Těsto prohněteme do hladka a přemístíme do připravené formy, ve které koláč pečeme asi hodinu. Ke konci pečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle, jestli je těsto upečené. Hotový koláč vyklopíme z formy, necháme zcela vychladnout a servírujeme jako moučník.