Slanečkový salát se zeleninou a vejci
Suroviny
- 200 g Brambory
- 130 g Jablka
- 90 g Červená řepa
- 1 ks Slaneček
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Okurky nakládané
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 13 g
- Sodík 2343 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 71.3 mg
- Draslík 901.6 mg
- Vláknina 9265.2 mg
- Vitamín A 9265.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velkého slanečka rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavu i ocas odřízneme, rybu dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme asi litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
-
2
Poté slanečka znovu omyjeme, osušíme a zbavíme kůže. Podélně okolo páteře ho rozřízneme, páteř s kostmi vyjmeme, rybu nakrájíme zešikma na řezy asi 1,5 cm široké.
-
3
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na kostičky, přidáme k řezům. Omyté, oloupané velké jablko rozkrájíme na čtvrtky, odkrojíme jádřince a rozkrájíme ho na kostičky. Očistíme šalotky, nakrájíme je na plátky. Nakládané sladkokyselé okurky krájíme na drobné kostičky. Sterilovanou červenou řepu scedíme a necháme ji v sítu okapat. Vše vložíme do mísy ke slanečkovým řezům. Do hrnečku vlijeme 2 lžíce vody, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce cukru. Přimícháme dvě lžíce octa, tři špetky mletého bílého pepře, nálev dobře promícháme a zalijeme jím připravenou salátovou směs. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou vmícháme do salátu. Salát rozdělíme do tvořítek (např. na nákyp), která vložíme na 4 - 5 hodin do chladničky zatuhnout.
-
4
V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 2 vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Snítky petrželky kudrnky omyjeme, vodu setřepeme. Na talíře vyklopíme z tvořítek slanečkový salát. Do zakysané smetany zašleháme lžičku nálevu z červené řepy, salát ozdobíme kopečkem smetany, snítky petrželky, čtvrtky vajec.