Nákyp z pomerančů
Suroviny
- 30 g Kandovaná pomerančová kůra
- 40 g Cukr krupice
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka polohrubá
- 125 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Pomeranče
- 2 cl Likér pomerančový
- 1 polévková lžíce Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 250 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 9 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 194.2 mg
- Draslík 116.1 mg
- Vláknina 1885 mg
- Vitamín A 1885 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kandované kousky pomeranče pokrájíme nadrobno a přelijeme pomerančovým likérem, 15 minut marinujeme.
-
2
Omyjeme pomeranč, osušíme, ostrouháme kůru. Vložíme pomeranč do mléka, přidáme cukr a prohřejeme ho.
-
3
Formičky na nákyp vymažeme a zasypeme vanilkovým cukrem. Předehřejeme troubu na 200 °C, větší kastrol naplníme vodou o výšce hladiny asi 2 centimetry a vložíme do trouby.
-
4
Rozehřejeme v hrnci máslo, na něm zpěníme mouku, postupně přiléváme pomerančové mléko. Mícháme, dokud nepřejde varem.
-
5
Následně necháme mírně vychladnout, vmícháme žloutky, bílek, přidáme kandovaný pomeranč a marinádu.
-
6
Ušleháme sníh z bílků a 20 g krupicového cukru, vmícháme do krému.
-
7
Nákypové formičky naplníme centimetr pod okraj. Pečeme v troubě ve vodní lázni 20 minut. Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem a servírujeme.