Dezert s hruškami a sladkou omáčkou
Suroviny
- 150 g Cukr krupice
- 50 g Skořice celá
- 100 g Čokoláda hořká
- 500 ml Víno bílé
- 500 ml Zmrzlina vanilková
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 4 ks Hrušky
- 0.5 ks Citrony
- 4 cl Hruškovice
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 23 g
- Sodík 115 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 118 g
- Cholesterol 60.6 mg
- Draslík 731.6 mg
- Vláknina 29461 mg
- Vitamín A 29461 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a oloupeme hrušky, odstraníme jádřinec a zakapeme hrušky citronovou šťávou.
-
2
Do hrnku vlijeme víno, přidáme cukr, zázvor, skořici a nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Vše svaříme na sirup.
-
3
Do sirupu vložíme hrušky a vaříme na mírném plameni 8 minut. Pak odstavíme hrnek z plotny a necháme hrušky vychladnout.
-
4
Na malé kousky rozlámeme čokoládu. Vložíme ji do menšího hrnku. Přilijeme k ní smetanu a pálenku a za stálého míchání čokoládu rozpustíme při mírné teplotě.
-
5
Talířky posypeme cukrem. Doprostřed talířků vložíme vždy dvě poloviny hrušek. Na každou z nich položíme kopeček vanilkové zmrzliny.
-
6
Promícháme čokoládovou omáčku a přelijeme s ní hrušky.