Vločkové lívance s paprikou, hruškami a bílou ředkví
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Cukr krupice
- 15 g Droždí
- 50 g Ovesné vločky
- 100 g Ředkev bílá
- 100 g Tvaroh měkký
- 400 ml Mléko plnotučné
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vejce slepičí
- 10 ks Bazalka
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Hrušky
- 1 hrst Koriandr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.04 dl Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 14 g
- Sodík 221 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 85.1 mg
- Draslík 478.1 mg
- Vláknina 14212.2 mg
- Vitamín A 14212.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 629 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí rozdrobíme, smícháme se lžičkou cukru. Mléko mírně zahřejeme, dvě lžíce přidáme ke droždí, přisypeme třetinu mouky a připravíme řídký kvásek, na teplém místě necháme kynout cca 30 minut.
-
2
Ve zbylým mléce rozšleháme žloutky, ochutíme je špetkou soli. Vykynutý kvásek smícháme se zbytkem mouky a žloutky, důkladně promísíme. Zakryté utěrkou necháme těsto znovu kynout, po 30 minutách přisypeme ovesné vločky a několikrát prošleháme. Směs rozetřeme po naběračkách na olejem vymazanou pánev, při střední teplotě pečeme po obou stranách.
-
3
Bazalku omyjeme, lístky otrháme, odstraníme tvrdší středy a naskládáme je na sebe, pokrájíme na velmi tenké proužky. Ředkev očistíme, oškrábeme, nakrájíme na plátky, ty ještě znovu překrojíme, aby vznikly klínky. Z oloupaných hrušek odstraníme jádřince, nakrájíme je také na klínky. Papriku opláchneme, rozpůlíme, vydlabeme střed i semínka, pokrájíme na hrubší nudličky, vše promícháme, ochutíme solí.
-
4
Na přeliv použijeme koriandr, jeho lístky spaříme vroucí vodou a nasekáme na jemno. Přidáme smetanu, med, citronovou šťávu, ořechový olej, měkký tvaroh, osolíme a opepříme dle chuti. Pomocí ponorného mixéru dohladka rozmixujeme.
-
5
Na střed každého talíře položíme lívanec, na jednu jeho stranu navrstvíme hruškovo-zeleninovou směs a doplníme lžící koriandrové omáčky. Lívanec přehneme, dozdobíme lístkem bazalky a zbylou omáčkou. Ihned podáváme.