Džem ze zelených rajčat a jablek, kopretinové máslo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Jablka
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 500 g Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 hrst Kopretiny okvětí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 kg Rajčata zelená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 494.9 mg
  • Vláknina 7415.9 mg
  • Vitamín A 7415.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelená rajčata omyjeme, odstraníme zbytky stonku, rozkrojíme na poloviny a ještě na 4-5 měsíčků. Přemístíme do mísy a posypeme cukrem. Důkladně promícháme, odložíme a necháme marinovat min. do druhého dne.

  • 2

    Poté rajčata vložíme do pánve, přidáme mletý zázvor, ochutíme solí a pepřem a zprudka zahřejeme. Jakmie začne šťáva praskat, zmírníme teplotu na 120°C a necháme dusit až do bodu varu. Průběžně odstraňujeme pěnu, tvořící se na povrchu. Zvolna vaříme cca 60 minut.

  • 3

    Mezitím omyjeme a oloupeme cintron, pomeranč a jablka. Z citrusů odstraníme i bílou vnitřní slupku. Vše nakrájíme na malé kousky a přidáme do džemu. Společně vaříme ještě dalších cca 60 minut. Teplý džem rozdělíme do sklenic, zavíčkujeme a na 15 minut vložíme do vodní lázně. Po vychladnutí sklenice s džemem uložíme na studeném a suchém místě.

  • 4

    Máslo vyjmeme z obalu a zabalíme do gázy. Okvětní lístky kopretin otrháme, opláchneme, vysypeme jimi misku, vložíme máslo a opět zasypeme okvětím. Zakryjeme, odložíme na chladné místo a necháme marinovat min. 2 dny, aby máslo natáhlo květinovou vůni.

Komentáře k receptu