Trnkové víno ze Šumavy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 621 kcal
- Sacharidy 145 g
- Tuky 2 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 145 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2.4 mg
- Vláknina 36000 mg
- Vitamín A 36000 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé trnky (5 litrů) přešlé mrazem očistíme, omyjeme, dáme do velké nádoby a rozmačkáme je (ale pecky ne). V 6 litrech vody rozpustíme 3 kg cukru, jeden sáček živných kvasinek (nebo 5 tabletek), 3 dl burgunského červeného vína a 2 dl protiželírovací směsi - želatinu zalijeme pitnou vodou a necháme nejméně 1 hodinu nabobtnat. Po nabobtnání ji rozpustíme ve vodě asi 60°C teplé. Roztok důkladně rozšleháme v malém množství vína (1 dl) a vlijeme za stálého míchání do celkového objemu. Znovu důkladně promícháme a smícháme s rozdrcenými trnkami.
-
2
Pomocí trychtýře ovocnou směs nalijeme do čistého 20 litrového suchého demižonu. Polovina zůstane prázdná, protože směs kvašením nabývá. Uzavřeme kvasnou zátkou.
-
3
Víno kvasí 2-3 týdny. Každý den je nutné, aby jsme víno v demižónu pořádně protřásli. Po době kvašení z vylisování odměříme 10 litrů (případně můžeme dolít vodou). Víno dáme na tmavé chladné místo, aby se samo vyčistilo. Čířením víno stabilizujeme. Poté víno stáčíme do lahví.