Trnkové víno ze Šumavy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 25

Suroviny

  • 2 g Želatina
  • 6 l Voda pitná
  • 5 l Trnky
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 dl Víno burgundské
  • 3 dl Víno burgundské
  • 3 kg Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 621 kcal
  • Sacharidy 145 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 11 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 145 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2.4 mg
  • Vláknina 36000 mg
  • Vitamín A 36000 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé trnky (5 litrů) přešlé mrazem očistíme, omyjeme, dáme do velké nádoby a rozmačkáme je (ale pecky ne). V 6 litrech vody rozpustíme 3 kg cukru, jeden sáček živných kvasinek (nebo 5 tabletek), 3 dl burgunského červeného vína a 2 dl protiželírovací směsi - želatinu zalijeme pitnou vodou a necháme nejméně 1 hodinu nabobtnat. Po nabobtnání ji rozpustíme ve vodě asi 60°C teplé. Roztok důkladně rozšleháme v malém množství vína (1 dl) a vlijeme za stálého míchání do celkového objemu. Znovu důkladně promícháme a smícháme s rozdrcenými trnkami.

  • 2

    Pomocí trychtýře ovocnou směs nalijeme do čistého 20 litrového suchého demižonu. Polovina zůstane prázdná, protože směs kvašením nabývá. Uzavřeme kvasnou zátkou.

  • 3

    Víno kvasí 2-3 týdny. Každý den je nutné, aby jsme víno v demižónu pořádně protřásli. Po době kvašení z vylisování odměříme 10 litrů (případně můžeme dolít vodou). Víno dáme na tmavé chladné místo, aby se samo vyčistilo. Čířením víno stabilizujeme. Poté víno stáčíme do lahví.

Komentáře k receptu