Pošumavský kynutý škvarkový koláč
Suroviny
- 500 g Jablka
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Vepřové škvarky
- 80 g Cukr krupice
- 80 g Cukr krupice
- 20 g Droždí
- 500 g Hrušky
- 60 g Brusinky
- 1.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 12 g
- Sodík 260 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 198.1 mg
- Draslík 362.7 mg
- Vláknina 14078.6 mg
- Vitamín A 14078.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnečku dáme 0.5 dl mléka, kvasnice, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy prosátou hladkou mouku, rozemleté škvarky, cukr, sůl, žloutky a vzešlé kvasnice. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Rozválíme na placku silnou asi 2 cm a přeložíme, toto opakujeme ještě 2x, těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat.
-
2
Mezitím omyjeme a oloupeme hrušky s jablky. Rozkrájíme je na poloviny, vyřízneme jádřince a nahrubo je nastrouháme. Sušené brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
3
Těsto vyválíme na placku silnou asi 5 mm ve tvaru čtverce, přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Na střed těsta po celé délce poklademe nastrouhané ovoce, posypeme cukrem, skořicí, brusinkami a těsto z obou stran přiložíme k sobě a střed i okraje těsta prsty dobře spojíme, aby nevytekla ovocná šťáva. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. V polovině pečení snížíme teplotu asi o 10 °C.
-
4
Upečený koláč necháme vychladnout, poté ho pokrájíme, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.