Zapečené ovoce s citrusovým sorbetem
Suroviny
- 200 g Grapefruity
- 20 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Pomeranče
- 30 g Cukr krupice
- 10 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr moučkový
- 10 g Cukr hroznový (glukóza)
- 50 ml Džus grapefruitový
- 40 ml Víno šumivé (sekt)
- 50 ml Voda pitná
- 50 ml Pomerančová šťáva
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 13 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 376.2 mg
- Draslík 269.7 mg
- Vláknina 4937.5 mg
- Vitamín A 4937.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 131.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme mouku, cukr, promícháme, přidáme měkké máslo, bílky a vypracujeme těsto. Necháme v lednici uležet. Těsto vyválíme na tenký plát, skleničkou vykrajujeme kolečka, která vyskládáme na plech potažený papírem na pečení, vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dozlatova. Ještě teplá kolečka vytvarujeme do mističek a necháme vychladnout. Do misky nasypeme cukr, přidáme žloutky, přilijeme šumivé víno a vyšleháme do pěny.
-
2
Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr, glukózu, grapefruitový džus a pomerančovou šťávu, trochu zahřejeme, aby se cukr rozpustil. Nalijeme do formiček na zmrzlinu a dáme zamrazit.
-
3
Na dezertní talířky dokola položíme střídavě dílky oloupaného grapefruitu a pomeranče, na ně naneseme pěnu z šumivého vína, krátce zapečeme pod grilem, navrch upravíme mističky z těsta, do kterých vložíme zmražený sorbet a podáváme.