Mošt z čerstvých jeřabin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 0 g
- Sodík 5 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0.8 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé jeřabiny otrháme, přebereme, důkladně omyjeme a rozmačkáme. Mírně zahřejeme a ihned vylisujeme. Odložíme a necháme stát, dokud se neusadí kal. Poté přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Zbylé jeřabiny zalijeme stejným množstvím vody, kolik máme šťávy, a ohřejeme. Znovu vylisujeme a necháme odstát.
-
2
Čistou šťávu stáčíme do kastrolu, přidáme cukr, smícháme s první šťávou a rozdělíme do lahví. Převážeme dvojitým celofánem a urovnáme je na mřížku zavařovacího hrnce. Při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 8 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme ve studené a temné místnosti.