Dezert z Hongkongu
Suroviny
- 30 g Kurkuma
- 200 g Cukr krupice
- 5 g Pepř černý celý
- 150 g Cukr krupice
- 130 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 160 g Sezamová pasta
- 230 g Čokoláda na vaření
- 70 g Pralinková pasta
- 10 g Rýžový papír
- 30 g Máta
- 50 ml Sirup zázvorový
- 70 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Hruška asijská nashi
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 dl Džus hruškový
- 6 dl Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 41 g
- Sodík 92 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 41.1 mg
- Draslík 277.9 mg
- Vláknina 11374.3 mg
- Vitamín A 11374.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní oloupané hrušky. Přisypeme cukr, pepř, přidáme kurkumu. Přilijeme hruškový džus, zázvorový sirup, přiklopíme poklici a společně povaříme 30 minut. Potom scedíme, hrušky necháme vychladnout a nakrájíme je na tenké proužky. Zbylou omáčku vrátíme do hrnce a vaříme do té doby, až omáčka zahoustne, asi 15 minut.
-
2
Příprava koláčků: Do misky vsypeme mouku, přidáme cukr a na kousky nakrájené máslo. Přimícháme jedlou sodu, střed z vanilkového lusku a sezamovou pastu. Nakonec přilijeme vodu a ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto, z kterého rukama tvarujeme asi 5 cm velké koláčky. Koláčky skládáme na plech, vložíme je do nahřáté trouby a pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 20 minut. Vyndáme je z trouby, necháme vychladnout. Vychladlé koláčky rukou rozdrobíme na malé drobečky.
-
3
Příprava pralinek: Do kastrůlku vlijeme smetanu, přimícháme nastrouhanou čokoládu, pralinkovou pastu. Všechny suroviny vaříme na mírném ohni za stálého mícháni tak dlouho, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se spojily. Hotovou hmotu necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme 10 stejných válečků o průměru 1 cm.
-
4
Namočený rýžový papír rozložíme na pracovní plochu, naskládáme do středu lístky máty a posypeme rozdrobenými sezamovými koláčky. Na ně po délce naskládáme připravené pralinkové válečky a uvařené plátky hrušek. Rýžový papír zabalíme do velkého válečku, který nakrájíme na 6 stejných kousků.
-
5
Do středu mělkého dezertního talíře nalijeme připravenou omáčku. Do omáčky poklademe nakrájené rolky a hotový dezert podáváme.