Chlebíček s ovocem v čajovém nálevu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 18 g
- Sodík 34 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 40.9 mg
- Draslík 469.3 mg
- Vláknina 6885 mg
- Vitamín A 6885 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 7.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vařící vodou zalijeme čaj, louhujeme přibližně pět minut, poté scedíme. Sušené ovoce nakrájíme na jemno, dáme do misky a zalijeme scezeným vylouhovaným čajem. Ovoce necháme máčet alespoň 1 hodinu, pak ho přecedíme přes síto a necháme okapat.
-
2
Z domácí pekárny vyndáme pečicí nádobu, vložíme do ní okapané ovoce, přidáme 100 g medu, vejce, olej, mouku a prášek do pečiva.
-
3
Nádobu dáme zpět do přístroje, nastavíme na program "koláč" a zapneme. Po 10 minutách zkontrolujeme, jestli se všechny suroviny spojily, gumovou stěrkou odstraníme ze stran nalepené kousky těsta.
-
4
Pokud přístroj nemá cyklus míchání, ušleháme 100g medu, vejce, olej a prášek do pečiva do hladka v míse. Pak vmícháme namočené ovoce a těsto dáme do pečicí nádoby. Tu vložíme do prístroje.
-
5
Pekárnu nastavíme na 50 minut pečení. Průběh kontrolujeme nejpozději 10 minut před koncem cyklu, poté už jen dopékáme podle potřeby. Upečený chlebíček musí být na dotyk pružný a zapíchnutá dřevěná špejle po vytažení čistá, nelepivá.
-
6
Po upečení přístroj vypneme, v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chlebíček v ní necháme 10 minut zchladnout.
-
7
V hrnku rozehřejeme zbylý med, k němu přimícháme třtinový cukr, směsí pak ještě teplý chlebíček, který jsme opatrně vyklepli z formy, potřeme a necháme ho pomalu zcela vychladnout.