Dezert jablečný skořicový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Cukr třtinový
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kg Jablka
  • 1 polévková lžíce Mouka žitná bílá
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 548 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 190.1 mg
  • Vláknina 9621.8 mg
  • Vitamín A 9621.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Prosijeme do mísy mouku, smícháme s cukrem. Na kousky nakrájíme máslo, přidáme sůl, vodu a hněteme, dokud nevytvoříme těsto. Z něj vytvarujeme kouli a necháme odpočinout v lednici 30 minut.

  • 2

    Na 200 stupňů předehřejeme troubu, dortovou formu vytřeme máslem, těsto rozdělíme na dva díly, jednu polovinu vrátíme do lednice.

  • 3

    Posypeme vál moukou. Z těsta vyválíme kruh o kousek větší, než je dortová forma. Těsto zvedneme a omotáme kolem válečku, abychom ho mohli lépe vložit do formy. Přiřízneme okraje těsta a formu vložíme na 15 minut do lednice.

  • 4

    Smícháme skořici, cukr, mouku. Na těsto narovnáme jablka nakrájená na plátky, posypeme skořicovým cukrem a poklademe máslem. Druhou část těsta vyválíme stejným způsobem jako první, okraje těsta v dortové formě navlhčíme vodou, kruh těsta položíme na jablka a okraje spodní i horní vrstvy přitiskneme k sobě.

  • 5

    Uprostřed koláče uděláme dva zářezy, aby mohla unikat pára. Horní stranu koláče potřeme mlékem a posypeme lžící cukru. Pečeme 45 minut.

Komentáře k receptu