Jehněčí steaky s ořechy a liči
Suroviny
- 800 g Jehněčí maso
- 500 g Liči
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 1 kávová lžička Pepř zelený mletý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Cibule červená
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 2.5 dl Víno portské
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Česnekové máslo
- 4 polévková lžíce Ořechy pekanové
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 915 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 45 g
- Sodík 455 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 174.9 mg
- Draslík 891.9 mg
- Vláknina 9486 mg
- Vitamín A 9486 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106.1 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1908.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí stehno odblaníme, zbavíme žilek a tučných částí. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na steaky, silné asi 2 cm.
-
2
Čerstvé omyté liči oloupeme. Šalotku a červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Nakládané fazolové lusky scedíme.
-
3
Plátky masa podélně rozkrájíme tak, že si utvoříme kapsy. Maso z každé strany osolíme, zevnitř maso potřeme česnekovým máslem. Do každého steaku vložíme 1 liči, 1 celý ořech a kolečko červené cibule. Kapsy uzavřeme párátkem, maso posypeme čerstvě pomletým pepřem.
-
4
V pánvi na rozpáleném oleji s máslem steaky restujeme z každé strany po 1-2 minutách dozlatova. Maso pak dáme do zapékací mísy. Do pánve přidáme 1 lžíci másla a cibuli a zpěníme. Přimícháme k ní zbylé ořechy, promícháme a směs rozprostřeme na maso.
-
5
V misce si v hovězím bujónu rozmícháme Maizenu a víno. Bujónem přelijeme maso, mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 210 °C přibližně 30 minut.
-
6
Měkké maso s šalotkou dáme na talíře (vyjmeme párátka), přiložíme k němu zbylé liči, zelené fazolky, maso přelijeme výpekem a podáváme.