Koláč s datlemi a kardamomovým pudinkem
Suroviny
- 375 g Cukr krupice
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mandle
- 60 g Máslo čerstvé
- 125 g Pistácie
- 200 g Datle
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.25 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Kardamom
- 2 ks Vejce slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 824 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 38 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 363.6 mg
- Draslík 583.7 mg
- Vláknina 15195.8 mg
- Vitamín A 15195.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 7.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vypeckované a nadrobno nakrájené datle s vodou a jedlou sodou na mírném ohni přivedeme k varu a 5-6 minut vaříme. Jsou-li datle měkké přidáme kostky másla a mícháme aby se rozpustilo.
-
2
Hotovou směs vylijeme do misky. Až trochu zchladne přidáme rozšlehaná vejce, krupicový cukr, mouku s práškem do pečiva, mleté nové koření, jemně nasekané pistáciové oříšky, vanilkovou esenci a promícháme.
-
3
Těsto nalijeme do máslem vymazané koláčové formy, nebo šest pudinkových misek, s pečicím papírem a pečeme 45-50 minut (v pudinkových miskách kratší dobu) v troubě na 190°C.
-
4
Připravíme kardamomový pudink. Do pěny ušleháme 6 žloutků se 125 g krupicového cukru. V nerezovém kastrůlku ohříváme 250 ml mléka, 250 ml smetany, 2 lžičky semínek kardamomu na mírném plameni. Přivedeme k bodu varu a dále nevaříme. Potom přecedíme, vmícháme žloutkovou pěnu, nalijeme zpátky do kastrůlku a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí.
-
5
Upečený koláč necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme. Nakrájíme na plátky, podáváme s teplým pudinkem posypaným nasekanými pistáciovými oříšky.