Koláč s datlemi a kardamomovým pudinkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 375 g Cukr krupice
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mandle
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 125 g Pistácie
  • 200 g Datle
  • 250 ml Voda pitná
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.25 kávová lžička Nové koření mleté
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 kávová lžička Kardamom
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 824 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 102 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 363.6 mg
  • Draslík 583.7 mg
  • Vláknina 15195.8 mg
  • Vitamín A 15195.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.9 mg
  • Vitamín E 7.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vypeckované a nadrobno nakrájené datle s vodou a jedlou sodou na mírném ohni přivedeme k varu a 5-6 minut vaříme. Jsou-li datle měkké přidáme kostky másla a mícháme aby se rozpustilo.

  • 2

    Hotovou směs vylijeme do misky. Až trochu zchladne přidáme rozšlehaná vejce, krupicový cukr, mouku s práškem do pečiva, mleté nové koření, jemně nasekané pistáciové oříšky, vanilkovou esenci a promícháme.

  • 3

    Těsto nalijeme do máslem vymazané koláčové formy, nebo šest pudinkových misek, s pečicím papírem a pečeme 45-50 minut (v pudinkových miskách kratší dobu) v troubě na 190°C.

  • 4

    Připravíme kardamomový pudink. Do pěny ušleháme 6 žloutků se 125 g krupicového cukru. V nerezovém kastrůlku ohříváme 250 ml mléka, 250 ml smetany, 2 lžičky semínek kardamomu na mírném plameni. Přivedeme k bodu varu a dále nevaříme. Potom přecedíme, vmícháme žloutkovou pěnu, nalijeme zpátky do kastrůlku a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí.

  • 5

    Upečený koláč necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme. Nakrájíme na plátky, podáváme s teplým pudinkem posypaným nasekanými pistáciovými oříšky.

Komentáře k receptu