Kuře na citronech
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Kuře
- 0.5 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Citrony
- 0.02 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 0.05 polévková lžíce Margarín
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 975 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 237 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 318.8 mg
- Draslík 927.3 mg
- Vláknina 10349 mg
- Vitamín A 10349 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom
-
2
odřízneme křídla a stehna.
-
3
Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nasekáme nadrobno.
-
4
V rendlíku rozehřejeme olej s margarínem (nejlépe light) vložíme kuřecí porce, které na mírném ohni ze všech stran opečeme dozlatova. Vyjmeme je, do šťávy vložíme mrkev, celer a cibuli a na stále mírném ohni za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zelenina má být měkká, ale nesmí zhnědnout. Přidáme citronovou šťávu, najemno nastrouhanou citronovou kůru, bazalku, bobkový list, osolíme, opepříme a přilijeme přibližně 150 ml vody. Za stálého míchání vaříme další 3 minuty, poté vložíme porce kuřete, přivedeme k varu, plamen stáhneme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 35-45 minut, dokud kuře není hotové. (Píchneme-li do masa, vytékající šťáva musí být čirá.)
-
5
Vyndáme kuře a zeleninu a uchováme je v teple. Z omáčky odstraníme bobkový list, dochutíme ji solí, pepřem, citronovou šťávou, případně i trochou cukru. Nalijeme ji na kuře se zeleninou, ozdobíme plátky citronu a podáváme s vařenou rýží nebo kuskusem a zelným salátem.