Ovesný koláč s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 37 g
- Sodík 28 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 117 g
- Cholesterol 45 mg
- Draslík 1039.4 mg
- Vláknina 25245 mg
- Vitamín A 25245 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.6 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 74.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kulatou nízkou misku na zapékání o průměru 20 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 190 °C.
-
2
Do pánve nasypeme nakrájené kousky oloupaných očištěných jablek, nakrájené sušené meruňky (musíme spařit vodou, abychom odstranili síru, kterou jsou meruňky ošetřené), propláchnuté rozinky, polovinu cukru a 1-2 lžíce vody. Zakryjeme a na mírném plameni vaříme 10-15 minut, občas promícháme, a potom sundáme z plamene.
-
3
Do další pánve nasypeme druhou půlku cukru, přidáme zbylé máslo, zlatý sirup (můžeme nahradit medem) a na jemno nastrouhaný čerstvý zázvor, na mírném ohni 1-3 minuty rozpouštíme cukr. Pak vmícháme ovesné vločky.
-
4
Větší část ovesné směsi, asi 3/4, dřevěnou lžící rozdělíme po dnu a okrajích vymazané zapékací misky, pak dáme vrstvu ovocné směsi a zbytek ovesné směsi. Dřevěnou lžíci jemně upěchujeme a 30 minut pečeme, dokud povrch nezezlátne.