Vepřové maso s ovocnou (cumberlandskou) omáčkou
Suroviny
- 265 ml Víno bílé
- 65 ml Víno portské
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 20 ks Hřebíček
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 2 kg Vepřová kýta
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 4 polévková lžíce Želé rybízové
- 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1259 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 76 g
- Sodík 304 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 335 mg
- Draslík 1933.8 mg
- Vláknina 7337.5 mg
- Vitamín A 7337.5 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu vcelku s kůží necháme 3 hodiny namočenou ve studené vodě, vytáhneme, necháme okapat a přemístíme do velkého hrnce a zalijeme vodou. K masu přidáme cibuli propíchanou 5 hřebíčky, zrnka pepře, svazek bylinek a suché bílé víno, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 1.5 hodiny částečně zakryté.
-
2
Uvařenou kýtu přeložíme do pekáče, zbavíme kůže a většiny tuku, na zbylém tuku vytvoříme mřížku, kýtu potřeme rozpuštěným světlým medem s dijonskou hořčicí, napícháme zbylé hřebíčky a 30 minut pečeme.
-
3
Rosol z červeného rybízu, citronovou a pomerančovou šťávu a portské víno přivedeme k varu, aby se omáčka nepřipálila občas zamícháme.
-
4
Maso nakrájené na tenké plátky a omáčku podáváme zvlášť.