Vepřové maso s ovocnou (cumberlandskou) omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 265 ml Víno bílé
  • 65 ml Víno portské
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 20 ks Hřebíček
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 kg Vepřová kýta
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 4 polévková lžíce Želé rybízové
  • 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1259 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 76 g
  • Sodík 304 mg
  • Bílkoviny 97 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 335 mg
  • Draslík 1933.8 mg
  • Vláknina 7337.5 mg
  • Vitamín A 7337.5 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou kýtu vcelku s kůží necháme 3 hodiny namočenou ve studené vodě, vytáhneme, necháme okapat a přemístíme do velkého hrnce a zalijeme vodou. K masu přidáme cibuli propíchanou 5 hřebíčky, zrnka pepře, svazek bylinek a suché bílé víno, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 1.5 hodiny částečně zakryté.

  • 2

    Uvařenou kýtu přeložíme do pekáče, zbavíme kůže a většiny tuku, na zbylém tuku vytvoříme mřížku, kýtu potřeme rozpuštěným světlým medem s dijonskou hořčicí, napícháme zbylé hřebíčky a 30 minut pečeme.

  • 3

    Rosol z červeného rybízu, citronovou a pomerančovou šťávu a portské víno přivedeme k varu, aby se omáčka nepřipálila občas zamícháme.

  • 4

    Maso nakrájené na tenké plátky a omáčku podáváme zvlášť.

Komentáře k receptu