Vánoční drážďanská štola
Suroviny
- 100 g Mandle
- 300 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Ořechy vlašské
- 150 g Cukr krupice
- 70 g Droždí
- 100 g Cukr moučkový
- 500 g Brusinky sušené
- 100 ml Rum
- 0.5 kávová lžička Kardamom
- 1 špetka Sůl
- 0.25 l Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 39 g
- Sodík 230 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 42.1 mg
- Draslík 249.1 mg
- Vláknina 7575.7 mg
- Vitamín A 7575.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
-
2
Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.
-
3
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.
-
4
Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.