Skořicovo - hruškový koláč
Suroviny
- 275 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo čerstvé
- 60 g Sušenky Amaretti
- 90 g Hrozinky
- 60 g Cukr třtinový
- 3 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Hrušky
- 4 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 118 g
- Sodík 58 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 127.6 mg
- Draslík 234.1 mg
- Vláknina 15664.5 mg
- Vitamín A 15664.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 66.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj máslo, cukr, vejce, vanilku, žloutek a zalijeme vodou. Vypracujeme hladké těsto, přidáváme dle potřeby vodu. Poté zabalíme do fólie a necháme hodinu vychladit.
-
2
Ze dvou třetin těsta vyválíme placku a vložíme ji do dortové formy o průměru 25 cm. Těsto potřeme marmeládou a posypeme drobenkou z rozdrcených sušenek.
-
3
Na tenké plátky nakrájíme hrušky, které poskládáme na sušenky, posypeme hrozinkami, skořicí a třtinovým cukrem.
-
4
Ze zbylého těsta vytvoříme tenký váleček a umístíme ho podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvoříme na koláči mřížkový vzor.
-
5
V předehřáté troubě pečeme 50 minut při teplotě 200°C.
-
6
Můžeme podávat jak teplé, tak studené.