Pilaf prosný v orientálním stylu
Suroviny
- 300 g Proso loupané - jáhly
- 125 g Datle
- 125 g Kešu oříšky pražené
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 kávová lžička Olej sezamový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 6 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika oranžová
- 1 ks Pomeranče
- 1 stroužek Česnek
- 6 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Dýňová semínka
- 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 22 g
- Sodík 206 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 443.2 mg
- Vláknina 9731.5 mg
- Vitamín A 9731.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého hrnce dáme proso a pražíme 5 minut za občasného zatřesení, dokud z hrnce nezačne praskat a vystřelovat.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibulku, rozetřený česnek, nakrájenou papriku na kostky, zázvor a smažíme 3 minuty. Přidáme proso a nalijeme vodu.
-
3
Pomeranč oloupeme a kůru dáme do pánve. Vymačkáme pomerančovou šťávu do pánve, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Odstavíme, vmícháme vypeckované datle a sezamový olej a necháme stát 10 minut.
-
4
Vyndáme pomerančovou kůru a vmícháme pražené kešu oříšky.
-
5
Přendáme do servírovací mísy, posypeme dýňovými semínky a ihned podáváme.