Rýžovo-jáhlový nákyp s ovocem
Suroviny
- 100 g Jáhly - loupané proso
- 100 g Cukr krupice
- 100 g Rýže loupaná
- 100 g Švestky sušené
- 20 g Máslo čerstvé
- 4 ks Jablka
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 1 l Mléko plnotučné
- 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 850 kcal
- Sacharidy 140 g
- Tuky 91 g
- Sodík 155 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 126 g
- Cholesterol 107.3 mg
- Draslík 495 mg
- Vláknina 16800 mg
- Vitamín A 16800 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1595 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly dáme do síta a spaříme je 1 l vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme 0.5 l mléka, přidáme 2 špetky soli, 50 g cukru a pomalu vaříme doměkka. Občas zlehka jáhly promícháme. Vaříme je přibližně 35 minut.
-
2
Rýži promyjeme, dáme ji do druhého hrnce, zalijeme 4 dl vody a pomalu vaříme pod poklicí asi 13-15 minut, potom ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít, přibližně 5-7 minut.
-
3
Jablka omyjeme, rozkrájíme, odstraníme jádřince a pokrájíme na plátky. V míse je promícháme se třtinovým cukrem. Hrozinky a sušené švestky bez pecek omyjeme v sítu a necháme okapat.
-
4
Uvařenou rýži a jáhly společně promícháme a dochutíme cukrem. Zapékací mísu vymažeme máslem (1 lžíce) a dáme do ní polovinu rýžové kaše s jáhlami. Na ni poklademe nakrájená jablka s hrozinkami a švestkami. Vrstvu ovoce poklademe plátky másla (20 g). Druhou polovinu rýže s jáhlami položíme na ovoce, vše zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem a vanilkovým cukrem.
-
5
Nákyp dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 190°C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním nákyp posypeme moučkovým cukrem, podáváme ho teplý.