Velikonoční koláč s meruňkovým likérem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 g Cukr moučkový
  • 30 g Kakao - prášek
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 600 g Kompot meruňkový
  • 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 balení Ztužovač šlehačky
  • 3 polévková lžíce Likér meruňkový
  • 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 79.7 mg
  • Draslík 206 mg
  • Vláknina 4993.6 mg
  • Vitamín A 4993.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku s kypřícím práškem a cukr prosejeme na vál, do důlku rozklepneme vejce, přidáme nasekané změklé máslo, vanilkový cukr, kakao a zpracujeme hladké těsto. Ve fólii je necháme alespoň půl hodiny uležet.

  • 2

    Poté těsto vyválíme na průměr větší než koláčová forma, těstem formu vyložíme, propícháme po dně vidličkou a v troubě předehřáté na 200°C upečeme dozlatova.

  • 3

    Vychladlý korpus vyklopíme na servírovací talíř, pokapeme meruňkovým likérem, potřeme marmeládou, poklademe okapanými kompotovými meruňkami a koláč ozdobíme šlehačkou, kterou jsme se ztužovačem ušlehali dopevna.

  • 4

    Koláč podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu