Velikonoční koláč s meruňkovým likérem
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Cukr moučkový
- 30 g Kakao - prášek
- 125 g Máslo čerstvé
- 600 g Kompot meruňkový
- 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 balení Ztužovač šlehačky
- 3 polévková lžíce Likér meruňkový
- 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 24 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 79.7 mg
- Draslík 206 mg
- Vláknina 4993.6 mg
- Vitamín A 4993.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku s kypřícím práškem a cukr prosejeme na vál, do důlku rozklepneme vejce, přidáme nasekané změklé máslo, vanilkový cukr, kakao a zpracujeme hladké těsto. Ve fólii je necháme alespoň půl hodiny uležet.
-
2
Poté těsto vyválíme na průměr větší než koláčová forma, těstem formu vyložíme, propícháme po dně vidličkou a v troubě předehřáté na 200°C upečeme dozlatova.
-
3
Vychladlý korpus vyklopíme na servírovací talíř, pokapeme meruňkovým likérem, potřeme marmeládou, poklademe okapanými kompotovými meruňkami a koláč ozdobíme šlehačkou, kterou jsme se ztužovačem ušlehali dopevna.
-
4
Koláč podáváme vychlazený.