Velikonoční dost s ovocem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 450 g Tvaroh měkký
- 150 g Maliny
- 75 g Cukr moučkový
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 115 g Cukr moučkový
- 200 g Jogurt bílý
- 40 g Cukr moučkový
- 150 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Kiwi
- 50 g Banány
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Kakao - prášek
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 8 plátek Želatina plátková
- 1 balení Ztužovač šlehačky
- 1 balení Želatina čirá
- 3 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 30 g
- Sodík 17 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 92.9 mg
- Draslík 177.6 mg
- Vláknina 4241.5 mg
- Vitamín A 4241.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utřeme změklé máslo s prosátým cukem, vanilkovým cukrem, přimícháme prosátou mouku se lžičkou kypřícího prášku a vypracujeme hladké linecké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme alespoň půl hodiny v chladničce.
-
2
Vejce s vodou ušleháme, přimícháme cukr a vanilkový cukr. Přidáme prosátou mouku se lžičkou kypřícího prášku a kakaový prášek. Dobře promíchané těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 20 minut. Po upečení korpus vyklopíme na mřížku, necháme vychladnout a poté podélně rozkrojíme.
-
3
Linecké těsto z lednice rozválíme na placku o průměru dortové formy, do které placku vložíme a v troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 8 minut. Těsto necháme vychladnout (okraj formy sejmeme).
-
4
Připravíme krém. Rozpustíme želatinové plátky podle návodu, tvaroh rozšleháme, přimícháme cukr, jogurt, rozpuštěnou želatinu a šlehačku, kterou jsme ušlehali se ztužovačem.
-
5
Linecké těsto potřeme zavařeninou, přikryjeme jednou částí rozkrojeného korpusu a připneme zpět okraj dortové formy. Na piškot vlijeme tvarohový krém, přikryjeme druhou částí piškotového korpusu a vložíme alespoň na 5 hodin do chladničky, aby krém ztuhl.
-
6
Povrch dortu poté poklademe ovocem, přelijeme želatinou připravenou podle návodu a necháme opět ztuhnout.