Malý dort s višněmi
Suroviny
- 100 g Kompot višňový
- 50 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 20 g Mouka pšeničná hrubá
- 220 g Cukr moučkový
- 260 g Cukr moučkový
- 0.5 ks Citrony
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 4 ks Mandle natural
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 37 g
- Sodík 93 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 410.2 mg
- Draslík 124.7 mg
- Vláknina 2107.5 mg
- Vitamín A 2107.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme 200 g cukru se žloutky, strouhanými hořkými mandlemi, nastrouhanou kůrou a vymačkanou šťávou z citronu a třeme cca 20 minut. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbytku cukru, mouku a rozpuštěné, prochladlé máslo.
-
2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v rozehřáté troubě cca 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme, dvakrát rozřízneme, naplníme krémem a potřeme povrch i strany.
-
3
Zbytek krému dáme do kornoutu s trubičkou, dort dozdobíme a poklademe zavařenými višněmi.
-
4
Na krém si v nerezové misce ušleháme vejce se 110 g cukru a vanilkou, misku vložíme do hrnce s horkou vodou a ve vodní lázni metličkou šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím umícháme máslo, přidáme zbytek cukru a vmícháme studený, vařený krém a rum.