Mikulášské hubinky se švestkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 359 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 8 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 46.3 mg
- Draslík 246.1 mg
- Vláknina 4727.5 mg
- Vitamín A 4727.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené švestky zalijeme trochou vody a uvaříme ne úplně doměkka. Na sítu necháme okapat.
-
2
Mezitím připravíme mandlové těsto. Lískové ořechy a loupané mandle umeleme, smícháme s 1/2 bílku a v hmoždíři utlučeme. Přesypeme na prkénko, smícháme se 150g cukru, 1/2 bílku a v cukru naloženou, najemno nasekanou pomerančovou kůrou. Zpracujeme tuhé těsto. Rozdělíme je na tolik dílů, kolik máme švestek.
-
3
Okapané švestky vypeckujeme. Z mandlového těsta vytvoříme podélné šištičky, které vložíme do každé švestky.
-
4
Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme do něj polovinu zbylého cukru a poté zbytek cukru a kakao vmícháme vařečkou. Sníh vložíme do kornoutu s trubičkou.
-
5
Na vymazaný plech vytvoříme z poloviny hmoty malé hromádky. Na ně položíme švestky a zakryjeme je zbytkem sněhu tak, aby vznikly kulaté hubinky.
-
6
V mírně vyhřáté troubě usušíme. Poté zlehka potřeme žloutkem a v teplejší troubě necháme zrůžovět.