Jahodové řezy s agarem
Suroviny
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Cukr moučkový
- 250 g Máslo čerstvé
- 500 g Jahody zahradní
- 15 g Agar
- 100 g Mandle
- 20 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr krupice
- 150 g Cukr krupice
- 20 g Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.25 ks Citrony
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 40 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 256.3 mg
- Draslík 230.9 mg
- Vláknina 8840.9 mg
- Vitamín A 8840.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.4 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme, přidáme cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru, rozsekané máslo, žloutky a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout.
-
2
Těsto vyválíme na tenký plát, nakrájíme pruhy cca 10x50cm, rozložíme na vymazaný a vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Hotové dozdobíme mandlovým rámečkem a necháme vychladnout.
-
3
Poté zlehka potřeme džemem, naplníme jahodami, přelijeme agarem a necháme ztuhnout. Ostrým nožem nakrájíme na řezy a rozložíme na mísu.
-
4
Agar: agar namočíme přes noc do vody, poté přidáme cukr, šťávu vymačknaou z citronu a zvolna provaříme. Procedíme utěrkou, obarvíme 3 kapkami bretonu a vlažným agarem řezy přeléváme.
-
5
Na rámeček smícháme strouhané mandle a cukrem a v hmoždíři utlučeme. Přidáme cukr svařený ve vodě, vypracujeme těsto, vytvoříme dluhý váleček, kterým ozdobíme těsto. Přilepíme je bílkem.