Jablkový koláč s drobenkou
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Máslo jihočeské AB
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Mouka pšeničná hrubá
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 kg Jablka
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 408 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 10 g
- Sodík 155 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 26.5 mg
- Draslík 379 mg
- Vláknina 8632.9 mg
- Vitamín A 8632.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrníčku z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
-
2
Do misky vsypeme polohrubou mouku, rozklepneme 1 ks vejce, přidáme 30 g másla, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli, vlijeme kvásek. V kuchyňském robotu vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme na hrubou moukou posypaný val, rozválíme na plat velký jako plech. Plech vymažeme 10 g másla, posypeme strouhankou a na něj položíme těsto. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka - asi tři vrstvy. Posypeme je strouhankou a krupicovým cukrem, na vrch dáme drobenku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na pěkné porce.
-
3
Příprava drobenky: Na pánvi rozehřejeme 60 g másla, hrubou mouku, krupicový cukr za stálého míchání osmažíme mouku dozlatova.