Omelety s jablky
Suroviny
- 100 g Džem meruňkový
- 5 ks Jablka
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr skořicový
- 5 dl Mléko plnotučné
- 0.02 dl Olej slunečnicový
- 1 šálek Mouka pšeničná hladká
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 12 g
- Sodík 327 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 257.8 mg
- Draslík 355.4 mg
- Vláknina 10915.5 mg
- Vitamín A 10915.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 776.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Teplou vodou omyjeme citron a pomeranč. Ovoce osušíme a kůru nastrouháme.
-
2
Do mísy nalijeme 5 dl mléka, přidáme 4 žloutky, citronovou a pomerančovou kůru a 0.5 lžíce soli. Směs rozmixujeme a postupně přimícháme přibližně šálek hladké mouky a znovu rozmixujeme dohladka. Těsto by mělo být řidší. Necháme ho chvíli odpočinout.
-
3
Mezitím omyjeme a oloupeme jablka, rozkrájíme je, zbavíme jádřinců, pokrájíme na velmi tenké plátky, dáme do mísy, posypeme cukrem a necháme odležet 5-10 minut. Vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh a spolu s jablky přimícháme do těsta.
-
4
Na dno rozpálené pánve rozetřeme olej mašlovačkou. Těsto nabereme malou naběračkou, nalijeme na střed a pohybem pánve ho rozlijeme po dně. Pečeme tenké omelety, z každé strany dozlatova.
-
5
Omelety potřeme džemem, stočíme je, posypeme skořicovým cukrem a podáváme.