Jablka v sněhové závěji
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr krupice
- 100 g Džem rybízový
- 50 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 10 ks Jablka
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Víno bílé
- 0.25 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
- Sacharidy 132 g
- Tuky 17 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 112 g
- Cholesterol 143.4 mg
- Draslík 438.2 mg
- Vláknina 14396.1 mg
- Vitamín A 14396.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku, rozsekané máslo, žloutek a vypracujeme jemné těsto, které následně na chladném místě necháme cca 30 min ztuhnout.
-
2
Poté těsto rozválíme, okrajem kruhu z dortové formy vykrojíme a vložíme do formy. Na okraj položíme váleček, vytvořený z odkrojeného těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a v rozehřáté troubě upečeme do zlatova.
-
3
Mezitím oloupeme jablka a podusíme je v bílém víně, smíchaném s vodou a s cukrem. Naplníme je zavařeninou, poklademe jimi koláč, nakupíme na ně sladký sníh, posypeme cukrem a v troubě necháme ještě cca 4 minuty zrůžovět.
-
4
Hotový koláč přemístíme na mísu, ještě teplý podáváme.