Polévka ze sušeného ovoce a hub
Suroviny
- 100 g Houby sušené
- 50 g Švestky sušené
- 50 g Křížaly (sušená jablka)
- 20 g Bujón hovězí
- 50 g Hrušky sušené
- 100 g Hrách žlutý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1.4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 10 g
- Sodík 1328 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 12.2 mg
- Draslík 994 mg
- Vláknina 9825 mg
- Vitamín A 9825 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce si dáme den dopředu omytý sušený hrách, omyté sušené jablka, hrušky a švestky. Zalijeme 1.2 litrem hovězího bujonu, který jsme si uvařili z kostky a nechali vychladnout.
-
2
Druhý den vše uvaříme doměkka přibližně 30-35 minut. Sušené houby namočíme do 2 dl vody na 15 minut. Pak je scedíme, pokrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném másle je podusíme.
-
3
Když je hrách a ovoce měkké, polévku necháme chvíli vychladnout a pak ji rozmixujeme dohladka.
-
4
Znovu ji přivedeme k varu, dochutíme solí, drceným kmínem, pepřem, přidáme houby, pomalu vaříme 10 minut a podáváme.