Závin s makovou náplní
Suroviny
- 60 g Višně
- 250 g Mák mletý
- 80 g Hera
- 280 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Voda pitná
- 0.33333 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 418 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 24 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 4.4 mg
- Draslík 244 mg
- Vláknina 12979.8 mg
- Vitamín A 12979.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 196.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku se solí, přidáme změklý tuk, smetanu, vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto rozdělíme na tři díly, vložíme je do fólie, necháme do druhého dne v chladničce.
-
2
Mletý mák chvíli vaříme ve vodě, poté vlijeme mléko a mák vaříme, až zhoustne. Do uvařeného máku vmícháme skořici, mletý hřebíček, med a cukr. Na závěr vmícháme scezené a okapané kompotované višně bez pecek.
-
3
Těsto na vále rozválíme na placku, mašlovačkou pokapeme sádlem a potřeme makovou náplní. Záviny zabalíme, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě.