Koláč se třemi náplněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 250 g Mák mletý
  • 100 g Cukr moučkový
  • 500 g Tvaroh měkký
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Jablka
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3.5 dl Mléko polotučné
  • 11.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 816 kcal
  • Sacharidy 118 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 195 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 113 g
  • Cholesterol 83.2 mg
  • Draslík 563.5 mg
  • Vláknina 21853.9 mg
  • Vitamín A 21853.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnečku si dáme 1 dl vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1/2 lžíce krupicového cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g polohrubé mouky, přidáme k ní vzešlý kvásek, 100 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného vlahého másla, 1 lžíci rumu, špetku soli a 1 žloutek. Promícháme a pomalým přidáváním vlahého mléka (2 dl) zaděláme hladké vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout (30 -45 minut).

  • 2

    Mezitím, co nám bude těsto kynout si připravíme 3 náplně.

  • 3

    Tvarohová náplň: do mísy dáme 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 0.5 dl smetany, 1 vanilkový cukr a 50 g omytých hrozinek.

  • 4

    Maková náplň: do menšího rendlíku si dáme 250 g jemně pomletého máku, 0.5 dl lžic mléka, 1/2 lžičky skořice a 3 lžíce krupicového cukru s vanilkovou příchutí. Směs za stálého míchání krátce povaříme a pak necháme mák vychladnout.

  • 5

    Jablková náplň: omytá a oloupaná 4 větší jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na tenké plátky. V míse je promícháme se 4 lžícemi krupicového cukru a skořicovým cukrem.

  • 6

    Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát tak velký, jako je pečící plech. Těsto přeneseme na plech vyložený s pečícím papírem a potřeme ho tvarohovou náplní. Na tvarohovou náplň rozetřeme makovou náplň a na ni dáme jablkovou náplň. Okraje koláče potřeme rozšlehaným bílkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby. Koláč pečeme pomalu při 200°C dozlatova asi 20 minut.

  • 7

    Vychladlý koláč pokrájíme a nabízíme ho o svátcích koledníkům.

Komentáře k receptu