Koláč se třemi náplněmi
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 250 g Mák mletý
- 100 g Cukr moučkový
- 500 g Tvaroh měkký
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Jablka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3.5 dl Mléko polotučné
- 11.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 816 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 29 g
- Sodík 195 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 83.2 mg
- Draslík 563.5 mg
- Vláknina 21853.9 mg
- Vitamín A 21853.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnečku si dáme 1 dl vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1/2 lžíce krupicového cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g polohrubé mouky, přidáme k ní vzešlý kvásek, 100 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného vlahého másla, 1 lžíci rumu, špetku soli a 1 žloutek. Promícháme a pomalým přidáváním vlahého mléka (2 dl) zaděláme hladké vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout (30 -45 minut).
-
2
Mezitím, co nám bude těsto kynout si připravíme 3 náplně.
-
3
Tvarohová náplň: do mísy dáme 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 0.5 dl smetany, 1 vanilkový cukr a 50 g omytých hrozinek.
-
4
Maková náplň: do menšího rendlíku si dáme 250 g jemně pomletého máku, 0.5 dl lžic mléka, 1/2 lžičky skořice a 3 lžíce krupicového cukru s vanilkovou příchutí. Směs za stálého míchání krátce povaříme a pak necháme mák vychladnout.
-
5
Jablková náplň: omytá a oloupaná 4 větší jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na tenké plátky. V míse je promícháme se 4 lžícemi krupicového cukru a skořicovým cukrem.
-
6
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát tak velký, jako je pečící plech. Těsto přeneseme na plech vyložený s pečícím papírem a potřeme ho tvarohovou náplní. Na tvarohovou náplň rozetřeme makovou náplň a na ni dáme jablkovou náplň. Okraje koláče potřeme rozšlehaným bílkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby. Koláč pečeme pomalu při 200°C dozlatova asi 20 minut.
-
7
Vychladlý koláč pokrájíme a nabízíme ho o svátcích koledníkům.