Dušený lilek se sušenými meruňkami
Suroviny
- 500 g Lilek
- 100 g Meruňky sušené
- 350 g Rajčata
- 240 g Cizrna konzervovaná
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Máta sušená
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 4 ks Artyčoky
- 2 ks Cibule
- 2 ks Chilli paprička sušená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 765 kcal
- Sacharidy 164 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1213 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 164 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 5073.3 mg
- Vláknina 140347 mg
- Vitamín A 140347 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 154.7 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky očistíme, omyjeme, podélně rozčtvrtíme a pokrájíme na kousky dlouhé cca 5 cm. Vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek. Marinádu umícháme z pomerančové šťávy, 2 lžic olivového oleje a soli. Přidáme rozemnutou mátu, římský kmín, koriandr a skořici. Lilky přelijeme marinádou a na 30 minut odložíme. Meruňky propláchneme horkou vodou, namočíme do 400 ml teplé vody a necháme odstát 20 minut.
-
2
Mezitím opláchneme artyčoky, odřízneme z nich tvrdé listy a řapíky. Oloupeme je a rozčtvrtíme. Nožem vykrojíme vlákna a artyčoky hned vmícháme k lilkům. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nahrubo nasekáme.
-
3
V hrnci rozpálíme zbytek oleje. Lilky a artyčoky vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou a restujeme cca 10 minut ze všech stran dohněda. Přidáme artyčoky a cibuli a společně cca 5 minut opékáme. Poté vmícháme marinádu, meruňky i s vodou a rajčata. Přivedeme k varu, ochutíme šafránem, solí, pepřem a rozdrobeným chilli. Zakryté cca 3 0minut podusíme.
-
4
Cizrnu scedíme, necháme okapat a vmícháme do zeleniny. Vše vaříme ještě 5 minut. Rozdělíme na talíře, posypeme kmínem a nasekanou petrželkou a podáváme.