Dušený lilek se sušenými meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Lilek
  • 100 g Meruňky sušené
  • 350 g Rajčata
  • 240 g Cizrna konzervovaná
  • 400 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Máta sušená
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 4 ks Artyčoky
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Chilli paprička sušená
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 765 kcal
  • Sacharidy 164 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 1213 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 164 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 5073.3 mg
  • Vláknina 140347 mg
  • Vitamín A 140347 mg
  • Vitamín B6 1.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 154.7 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilky očistíme, omyjeme, podélně rozčtvrtíme a pokrájíme na kousky dlouhé cca 5 cm. Vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek. Marinádu umícháme z pomerančové šťávy, 2 lžic olivového oleje a soli. Přidáme rozemnutou mátu, římský kmín, koriandr a skořici. Lilky přelijeme marinádou a na 30 minut odložíme. Meruňky propláchneme horkou vodou, namočíme do 400 ml teplé vody a necháme odstát 20 minut.

  • 2

    Mezitím opláchneme artyčoky, odřízneme z nich tvrdé listy a řapíky. Oloupeme je a rozčtvrtíme. Nožem vykrojíme vlákna a artyčoky hned vmícháme k lilkům. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nahrubo nasekáme.

  • 3

    V hrnci rozpálíme zbytek oleje. Lilky a artyčoky vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou a restujeme cca 10 minut ze všech stran dohněda. Přidáme artyčoky a cibuli a společně cca 5 minut opékáme. Poté vmícháme marinádu, meruňky i s vodou a rajčata. Přivedeme k varu, ochutíme šafránem, solí, pepřem a rozdrobeným chilli. Zakryté cca 3 0minut podusíme.

  • 4

    Cizrnu scedíme, necháme okapat a vmícháme do zeleniny. Vše vaříme ještě 5 minut. Rozdělíme na talíře, posypeme kmínem a nasekanou petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu